• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nie odpala,przytart?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
MaRi
Uczeń
Uczeń

Nie odpala,przytart?

Postautor: MaRi » ndz 13 mar, 2011

Na początku chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum :) więc wszystkim Elo!

Mój problem polega na tym że nie da się go odpalić na różne sposoby,zmieniłem na 72ccm w tamtym roku i trudno odpalał ale po jakimś czasie "załapał" i można było jeździć.Teraz w ogóle nie da się go zapalić więc postanowiłem że wymienię tłok,świecę ale nie wiem czy to pomoże bo wydaje mi się że coś może być z elektryką.... <uoee> Rozebrałem cylinder,głowicę i na zaworze wylotowym były dziwne resztki tego jakby silikonu czerwonego z uszczelki,do tego okazało się że tłok jest lekko przytarty,podobnie jak ten tłok Obrazek .
Jak myślicie co jest przyczyną?? Elektryka czy jak wymienię tłok i świecę to ruszy?
Dodatkowo zamieszczam filmik z tym problemem z którym męczę się już rok :[
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a9mjLdGWxjM[/youtube]
Na filmiku po ileś tam kopnięciach odpala i dało się później jeździć jak wyregulowałem gaźnik a teraz to w ogóle nie da się odpalić.
Ostatnio zmieniony ndz 13 mar, 2011 przez MaRi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Nie odpala,przytart?

Postautor: piotrek350 » ndz 13 mar, 2011

Tłok nie jest winny, wina leży w 100% po stronie gaźnika. Spytam czy jeżeli dasz gazu choćby minimalnie to dusi go? gasi się silnik? jeżeli tak jest to gaźnik musisz czyścić, napewno jest syf i takie są problemy, Ja miałem to dużo razy i zawsze to był gaźnik. A czemu tak słabo kopiesz? ciągle ci odbija ten silnik, musisz kopnąć mocno, kamere połuż gdzieś na stołek i kop
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

MaRi
Uczeń
Uczeń

Filmik jest z tamtego roku kiedy jeszcze dało się go jakoś odpalić.Na filmiku problem jest nie aktualny już bo byłem u mechanika i okazało się że iglica nie odbijała bo źle założyłem sprężynkę.
Chodzi o to że trzeba go tyle razy kopać żeby odpalił <nerwus> Gaźnik też był czyszczony i to dokładnie przy wymianie ale teraz jeszcze raz go wyczyszczę i sprawdzę. Kumpel mi mówił że może wina leżeć po stronie świecy bo jej stan nie najlepszy,aha i przy próbie odpalania gdy wykręcę świecę jest za każdym razem zalana :|

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » ndz 13 mar, 2011

No to normalne że zalewa, możesz mieć źle ustawiony gaźnik, wymień tą świece powinno pomoc choć jak nie chcesz płacić to wypal świece, wrzuć do pieca, żaru i aż będzie czerwona powinno pomóc. A powiedz czy jak już się nakopiesz i odpali to jeździ normalnie? chodzi normalnie?
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

MaRi
Uczeń
Uczeń

Świeca już zakupiona ngk za 14zł Przyjdzie wszystko najprawdopodobniej w środę-czwartek.
Wcześniej jak nakopałem to odpalił i dało się jeździć,nawet jak go zgasiłem to odpalił bez problemu ale jak postał trochę to historia ta sama :/ 10min kopania jak nie dłużej,na starter nie ma co bo aku rozładuje się :/ Od września tamtego roku stoi i nie da się go odpalić,kopałem,kopałem i nic.Kombinowałem jak mogłem i nic :/ Dziwne jest to że jak kiedyś przyprowadziłem go do mechanika to mówię że nie idzie odpalić itp. A on za jednym kopem odpalił :/

[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 ]
Wszystko już mam od wczoraj oprócz świecy ;) Gaźnik czysty bez zanieczyszczeń ale dla pewności wyczyściłem.

Wróć do „Pomoc”