• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nie odpala ;D

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Nie odpala ;D

Postautor: choinka » pt 25 lut, 2011

Witam możecie się dziwić że piszę temat ale jednak ;D Mam dla Was dobrą zagadkę ;D
No więc problem wygląda tak: Jak wiecie albo i nie wiecie rozbierałem cały silnik aby pomalować i wymienić rozrząd, złożyłem odpalił normalnie bez większych problemów. Przejechałem się nim rozgrzany ładnie tylko nie trzymał obrotów bo był gaźnik do regulacji. Przyjechałem do domu zgasiłem i tak go zostawiłem. Po dniu czy dwóch podchodzę chcę odpalić na rozrusznik i nie szło regulowałem gaźnik tak żeby odpalił z rozrusznika i też nic z tego pchanie też nie pomogło. Wczoraj wymieniłem gaźnik na keihina 22mm i na inny króciec ssący i na tym też nie pali na pych czasem chce załapać ale gaśnie. No i nie wiem co może być przyczyną paliwo dostaje, kompresje ma bo ciężko się obraca wałem i były docierane zawory, rozrząd idealny ani za wczesny ani za późny, iskra jest, świeca nowa, tłok i pierścienie nowe, olej w silniku też jest.
Czyli tak po złożeniu odpalił, jeździł, działał. po kilku dniach powiedział dość. Wszystko jest tak że musi odpalić i on nadal nie chcę drygnąć, powiedzcie mi co może być powodem ;d
Następna sprawa to jest rozrusznik. okręci wałem i się zatrzymuje na sprężaniu jak by siły nie miał akumulator samochodowy świeżo ładowany, jutro sprawdzę czy samochód na nim odpala czy on jest winny czy rozrusznik. Fakt jest taki że rozbierałem rozrusznik ale złożyłem go tak jak trzeba.

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Re: Nie odpala ;D

Postautor: samoo96 » pt 25 lut, 2011

Iskrownik może albo cewka.. Ale jakby były nie dobre to by iskry znowu nie było.. Zawory też może są rozregulowane..
DoradziÂłem Ci coÂś..? :)
WciÂśnij 'pomĂłgÂł' albo postaw piwko..:)

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/97134

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » pt 25 lut, 2011

Sprawdź czy nie masz gdzieś przebicia na świecy lub kablach zapłonowych, sprawdź jak jest z paliwem czy czyste czy jekiś syf przepala. Ja stawiam na elektryke, chyba że coś źle złożyłeś na silniku, tak właśnie jest że niby chodzi ale to nie to co powinno być.
Moja rada- podgrzej świece na opalarce lub zapalniczką albo na kuchence ma być super gorąca i taką masz odrazu wkręcić, jeżeli nie odpali to masz coś zepsute w silniku
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

samoo96, zawory raczej nie bo przez złożeniem głowicy po docieraniu zaworów były regulowane siłą rzeczy.
piotrek350, jak by było coś z elektryką to by jej nie było, przebicie to też chyba by nie było iskry. Jutro podgrzeję tą świecę i wątpię żeby coś było zepsute w silniku bo przecież odpalał i normalnie jeździł przyjechałem do domu zgasiłem i już był trup.

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

choinka, mylisz sie i to grubo, zobacz czy iskra skacze tylko pionowo do elekrosy czy może na wszystkie strony czyli po całej świecy. Ja miałem przebicie, iskra była ale rozstrzelona i nie palił dopiero jak wypaliłem świece to było już w normie.
Czasami tak jest że bedzie chodził dopuki się nie zgasi ja miałem tak ostatnio że wyjechałem w -20 stopni, pokonałem kilk km, zgasiłem i nie odpaliłem, do dzisiaj szukam ustarki bo ciągle nie chce odpalać.
Podgrzej dobrze swiece i kopaj, na ssaniu czy jak tam wolisz. Powinien odpalić od pierwszego góre 2 kopa, jak nie odpali za żadnym to na 100% coś masz zrypane.
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Mógły by się równie dobrze pierścienie posypać ale to bardzo mało prawdopodobne i dużo do tego tez by nie miało.. Może moduł by szlak trafił fakt faktem iskra by była..

Pal gume a nie dusze..;D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

piotrek350, iskra skacze normalnie z elektrody na elektrodę i jest tak mocna że konia by zabiła. Jest tak problem że nie mam kopki i muszę pchać ;d I dziwne żeby coś się w silniku stało jak jest świeżo złożony ;/ samoo96, wiesz pierścionki nowe więc też by nie wiem co musiało się stać żeby były już rozwalone.

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

samoo96, pierścienie? niemożliwe w 100%, moduł napewno zdrowy. Niech zrobi tak jak mówiłem, jak nie pomoże to musi rozbierać albo szukać dalej ale wątpie żeby coś było innego.

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

W takim razie zrób tak jak mówi piotrek350, bo być może pomoże a jak nie to musisz szukać w silniku czegoś..

Pal gume a nie dusze..;D

domin110
Majster
Majster

Postautor: domin110 » pt 25 lut, 2011

a czy iskra jest cały czas?? bo ja miałem walnięte cewki przy silniku i iskra była co pół obrotu wału i za żadne skarby niechciał odpalić a i wlej paliwo do cylindra.

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

domin110 pisze:a i wlej paliwo do cylindra
to nie 2 suw!, tutaj wlejesz a jest przecież zawór, to nie pomoże a pogorszy bo zaleje i wogle nie odpali. Ale może być i coś z cewkami ale to mało prawdopodobne.

teusz66
Majster
Majster

Postautor: teusz66 » pt 25 lut, 2011

Weś w filter powietrza psiuknij dezodorant moment odpali az sie wszystko tam w środku zatrzęsie
Ostatnio zmieniony pt 25 lut, 2011 przez teusz66, łącznie zmieniany 1 raz.

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Albo właśnie nie pomyślałem o filtrze a przypomniała mi sie sytuacja w moim starym ogarze.. :D
Masz stożkowy filtr powietrza..?
Jeśli tak to zdejmij i wtedy spróbuj :)
Ostatnio zmieniony pt 25 lut, 2011 przez samoo96, łącznie zmieniany 1 raz.

Pal gume a nie dusze..;D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No jutro podłączę ten akumulator do samochodu i zobaczę czy będzie zapalał na nim bo dziwne żeby odpalił w samochodzie a w takim silniku nie miał siły obrócić wałem. Jak w samochodzie odpali to wtedy najpierw rozrusznikiem się zajmę. To jak jutro dobrze pójdzie to nagrzeję świecę jak to nie da rady siknę plaka (znam ten sposób ogólnie z odpalaniem na plaka) gorzej jak się cofnie ;d

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » sob 26 lut, 2011

a może ściął ci się klin na wale ,ten od magneto

Wróć do „Pomoc”